Aurinkotietoisuus

Elämää ei olisi ilman auringon valoa.  On kuitenkin viisasta ymmärtää että liiallinen määrä hyvää voi olla pahasta.  N.5 % maahan ulottuvasta auringon paisteesta on UV-säteilyä. Tästä UV-säteilystä suurin osa on UV-A säteilyä joka läpäisee ihomme aina verinahkaan (dermis) asti. UV-B säteilyä on koko määrästä ainoastaan 4 % ja tämä säteily imeytyy ainoastaan orvasketeen asti (epidermis).

UV-säteilyllä on kyky rikkoa ihosolujemme rakenteita ja aiheuttaa näin solujen kuolemaa. Tästä johtuvat ihon aurinkovauriot ja esimerkiksi ihosyöpä.  UV-A säteilyn vaikutus ja vaurio kudoksissamme tapahtuu paljon ennen näkyvää vauriota (palaminen) ja aiheuttaa monenlaisia reaktioita. Vapaat happiradikaalit syntyvät ja ihomme yleinen herkkyys lisääntyy yhdessä esimerkiksi lääkeaineiden (antibiootit ja hormonit) kanssa.

UV-säteilyn aiheuttama vaurio tunnustetaankin nykyään päätekijäksi ennenaikaiseen ikääntymiseen. Ikääntymisen mukana tulevia muutoksia ovat mm. ihon paksuuntuminen, kuivuminen, juonteet ja liika pigmentti.  Luomien lisääntyminen, aurinko keratoosi ja ihosyöpä ovat jo pitkälle edistyneitä muutoksia.

Miten minun tulisi suojautua, jotta voisin nauttia elämää antavasta lämmöstä turvallisesti? Ikävä kyllä markkinat ovat pullollaan tuotteita, jotka eivät täytä edes minimaalisesti toivottuja edellytyksiä. Pitkään on teollisuus keskittynyt tuottamaan aurinkovoiteita jotka suojaavat UV-B:tä vastaan, mutta eivät UV-A :ta.  Niin kutsuttu SPF- testi mittaa juuri UV-B toimivuutta. Se ei kerro juuri mitään voiteen kyvystä suojata sinua haitallisia UV-A säteitä vastaan.  Useat vaikuttavista aineista ovat voimakkaasti ärsyttäviä, jopa vaarallisia kemikaaleja.  Monet niistä eivät siitä huolimatta toimi, vaan esimerkiksi hajoavat valon ja lämmön vaikutuksesta. Eri mantereilla vallitsevat eri säännöt sallituista vaikuttavista aineista. Ainoastaan muutamasta raaka-aineesta ollaan kutakuinkin yhtä mieltä joka puolella.

Luonnon mineraalit, titaanidioksidi sekä sinkkioksidi heijastavat ja hajauttavat UV-A ja B säteitä imeytymättä ihoon. Ne pysyvät hyvin stabiileina auringon valossa ja voiteissa.  Nämä mineraalit toimivat ihon pinnalla ikään kuin tuhannet peilit, jotka heijastavat UV-säteilyä pois vähentäen ihoon kohdistuvaa aurinkorasitusta. UV-A suojauksen kautta nämä fysikaaliset aurinkovoiteet auttavat myös ehkäisemään/hidastamaan tehokkaammin ylimääräisen, ei-toivotun pigmentaation kehittymistä. Pigmentoitumista aiheuttaa pääasiallisesti syvemmälle imeytyvät UV-A säteet. Kuitenkin on hyvä aina muistaa, että täydellistä aurinkosuojausta ei ole olemassa kuin ikkunattomassa huoneessa.  Maltillinen altistuminen on valttia.

Mineraalipigmenttejä voidaan hajottaa erikokoisiksi partikkeleiksi. Kun partikkeli koko alittaa määrätyn koon, ruvetaan puhumaan nano-partikkeleista. Yleisesti tällä tarkoitetaan alle 100nm:n (nanometri) kokoisia partikkeleita. Aurinkotuotteiden kohdalla nanoteknologia ei yleensä ole ongelma kuin silloin, kun aurinkotuote on jauhe- tai spray muodossa. Voidepohjassa edes nanopartikkelit eivät imeydy ihoon. Kuitenkin spray tai jauhemuodossa olevat tuotteet muodostavat jo uudenlaisen ongelman. Ne pääsevät keuhkoihin hengityksen mukana ja ärsyttävät keuhkoja ja poistuvat elimistöstä hitaasti. Näitä tuotteita tulisi välttää. Nanoteknologia on suuren tarkkailun alla ja uusia tuloksia saamme varmasti seuraavien vuosien aikana. Siihen saakka on mielestämme parempi pelata varman päälle.  Hyvä apuväline partikkelikoon silmämääräisessä arvioinnissa on voiteen väri. Jos voide on levittäessä näkyvän valkoista, on partikkeli koko turvallisen suuri.

Takaisin aurinkosuojaus etusivulle