Polven nivelkierukan vammat

Polvinivelen rustojen välissä on nivelkierukka (kierukka), joka osallistuu polven toimintaan hyvin monella tavalla. Kierukka mielletään yleisesti polven iskunvaimentimeksi, mutta se on osallisena myös nivelen aineenvaihdunnassa, voitelussa, vakaudessa, nivelen asentotunnistuksessa ja ruston kuluman ehkäisyssä. 

Kierukkaan voi tulla repeämä polven äkillisen vääntymisen seurauksena. Rikkinäisen kierukan korjaus ja nivelen normaalin toiminnan palautus on aina ensisijainen tavoite. Tähystysleikkauksen avulla nuoremman, alle 40-vuotiaan potilaan kierukkarepeämä voidaan melko usein korjata ja palauttaa polven normaali toiminta.  Revennyt kierukka saattaa hoitamattomana jauhautua viikkojen kuluessa rikki. Tällöin kierukan korjaus on luonnollisesti mahdotonta ja voidaan joutua säästävään osapoistoon. Siksi nopea yhteydenotto polvivamman jälkeen ortopediin on tärkeää erityisesti alle 40-vuotiaiden polvipotilaiden ryhmässä.

Polven kierukka joutuu kovan rasituksen kohteeksi aina polven kiertoliikkeessä ja koukistuessa, joten kierukka saattaa myös rikkoutua ilman selkeää vammaa. Polven sisäsyrjällä sijaitsee kierukan erityisen rikkoutumisaltis kohta. Kierukkavammaa on syytä epäillä, jos polven kipu jatkuu yli viikon. Ilman selkeää vammaa tulleisiin, kipuileviin nivelkierukkarepeämiin tehdään rikkinäisen kierukan osan poisto. Polven nivelkierukan repeämä on tähystyksiin erikoistuneen ortopedin suurin yksittäinen potilasryhmä.

Sairaala Tilkassa polven nivelkierukan repeämä korjataan tähystysleikkauksella. Korjaus tapahtuu polveen tehtävän kahden pienen pistoreiän kautta. Tähystysreiät iholla ovat pieniä ja pelkkä teippi riittää sulkemaan haavan. Tähystyksessä käytetään nykyaikaista all-inside ompelutekniikkaa, jossa nivelen sisäinen kierukkarepeämä korjataan nivelen sisältä päin. Ylimääräisiä aukkoja niveleen tai nivelen avausta ei tarvitse tehdä.

Tavallisia kysymyksiä liittyen polven tähystysleikkaukseen

Kuinka kauan toimenpide kestää?
Toimenpide tehdään päiväkirurgisesti. Itse toimenpide on lyhyt, selkeästi alle tunnin kestoltaan. Sairaalassaoloaika on yleensä n. 4 tuntia.

Saako jalalle varata toimenpiteen jälkeen?
Kierukan kiinnityksen jälkeen seuraavat 3 viikkoa ainoastaan hipaisuvaraus (15kg) on sallittu, jotta ommeltu kierukka saa parantua. Kierukan osapoiston jälkeen jalalle saa heti varata täydellä painolla ja kyynärsauvoja ei tarvita.

Kuinka paljon tarvitsen sairauslomaa?
Osapoiston jälkeen työstä riippuen 1-3 viikkoa. Kierukan kiinnitys lisää sairausloman pituutta selkeästi.

Onko polvi kovin kivulias toimenpiteen jälkeen?
Ei ole. Leikkauksen lopussa polvi täytetään puudutusaineella. Särkylääkkeiden tarve leikkauksen jälkeen on hyvin pientä.