Nivustyräleikkaukset

(HERNIA INGUINALIS)

Nivustyrä on yksi yleisimpiä kirurgisia hoitotoimenpiteitä vaativa sairaus. Se on huomattavasti yleisempi miehillä kuin naisilla sukupuolten erilaisen anatomian vuoksi. Nivustaipeen tukikudokset voivat pettää syystä tai toisesta, jolloin vatsakalvoa ja mahdollisesti vatsaontelon sisältöä pääsee työntymään nivuskanavaan aiheuttaen kipua ja silminnähtävän pullotuksen nivustaipeeseen. Tyrä on korjattavissa ainoastaan leikkauksella, jolloin pyritään poistamaan ”tyräpussi” ja vahvistamaan nivustaive kestämään siihen kohdistuvaa rasitusta. Vaiva paranee onnistuneella leikkauksella täysin.

Historia
Varsinaiset tyräleikkaukset kehitettiin jo 1800-luvun lopulla. Ne säilyivät lähes samassa muodossa aina 1960-luvulle asti, jonka jälkeen kehitys on mennyt ripeästi eteenpäin. Perinteisesti nivustaive vahvistettiin ompelein, mutta 1960-luvulla kehitetty ”nailonverkko” on yleistynyt tukimateriaalina. Tähystyskirurgian kehittymisen myötä myös nivustyrät on voitu hoitaa potilasta vähemmän rasittavalla tähystyksellä ja kyseinen menetelmä on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti. Tähystyskirurgiassa potilas tarvitsee kuitenkin nukutuksen, joten aivan kaikille se ei sovi.

Nivustyrän hoitomenetelmät Suomessa vaihtelevat suuresti sairaaloittain eikä tähystyskirurgiaa ole läheskään aina saatavilla. Laser Tilkassa on käytettävissä kaikki nykyaikaiset tyräkirurgian menetelmät ja leikkaus voidaan suorittaa turvallisesti.

Oireisto
Nivustyrän oireet voivat vaihdella huomattavasti oireettomasta pullotuksesta äkilliseen sietämättömään kiputilaan. Suurin osa nivustyristä on suhteellisen vähäoireisia aiheuttaen kuitenkin usein epämiellyttäviä polttavia kipuaistimuksia rasituksessa, kuten urheilussa ja sukupuoliyhdynnässä. Aikaa myöten nivuskanava venyy lisää ja tyrä pyrkii työntymään miehellä kivespussiin venyttäen sitä melkoisesti. Pienemmät nivustyrät ”häviävät” makuulla ollessa, mutta suuremmat voivat jumiutua paikoilleen. Tyräpussiin voi työntyä vatsapaitaa tai suolistoa. Paikoilleen jumiutunut tyrä, johon liittyy jatkuvaa kipua, vaatii päivystysleikkauksen, muutoin tyräleikkaus tehdään suunnitellusti potilaan ja lääkärin yhteisesti sopimalla aikataululla.

Selvästi todettava (= pullottava) nivustyrä vaatii aina leikkaushoitoa. Tyrä kannattaa korjata heti alkuvaiheessa, jolloin korjaus on helppo suorittaa ja toipuminen leikkauksesta on nopeaa. Mikäli nivuseen liittyy itsepintainen kipu rasituksessa ilman näkyvää pullotusta ja syyksi epäillään tyrää, voi leikkaus olla ainoa tapa selvittää asia.

Aikataulu
Ennen leikkaukseen tuloa on syytä käydä lääkärin vastaanotolla, jolloin sopivin korjausmenetelmä ja aikataulu päätetään. Itse tähystysleikkaus vaatii aikaa tunnista kahteen tuntiin. Potilas kotiutuu yleensä samana päivänä. Kevyttä työtä voi tehdä viikon kuluttua leikkauksesta, Raskasta työtä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Jos leikkaus tehdään avoleikkauksena on syytä varata neljä viikkoa toipumiseen.

Potilas tulee sairaalaan muutamaa tuntia ennen toimenpidettä. Jos leikkaus on iltapäivällä voi nauttia kevyen aamupalan, muutoin on syytä olla syömättä. Kuusi tuntia ennen leikkausta on kuitenkin oltava kokonaan syömättä ja juomatta.

Toimenpiteen kulku
Tähystystoimenpiteessä nukutuksen jälkeen vatsanpeitteisiin tehdään pienet pistokanavat, joiden kautta viedään optinen tähystin ja instrumentit tyräalueelle. Kuva välitetään kameralla tv-monitoriin, jonka kautta kirurgi operoi. Tyräpussi vedetään vatsaontelon puolelle ja koko nivustaive vahvistetaan pehmeällä keinomateriaalilla, mikä kiinnitetään paikoilleen titaniumruuveilla. Työskentelyn vaatima tila saadaan aikaiseksi laajentamalla vatsaonteloa tai nivusseutua hiilidioksidikaasulla, joka toimenpiteen lopussa poistetaan.

Jälkihoito
Toimenpiteen jälkeen nivustaipeessa on hyvin vähän tuntemuksia ja normaali liikkuminen onnistuu yleensä hyvin. Autolla saa ajaa heti kun se tuntuu hyvältä. Raskasta fyysistä ponnistelua, kuten kuntoliikuntaa, ei suositella kahteen viikkoon. Vatsanpeitteiden pistoaukot paranevat viikossa, jolloin ompeleet poistetaan. Suihkussa voi käydä normaalisti, mutta saunominen ja kylpeminen tulevat kyseeseen vasta viikon kuluttua.

Joskus kivespussissa ja vatsanpeitteissä voi esiintyä mustelmia, jotka häviävät itsestään kolmessa viikossa. Jos tyräpussi on ollut hyvin iso, voi tilapäisesti tyhjään tilaan kerääntyä kudosnestettä, joka voidaan helposti tyhjentää punktioilla.

Leikannut lääkäri tekee jälkitarkastuksen viikon kuluttua toimenpiteestä.

Mahdolliset ongelmat
Keinomateriaali vahvistaa potilaan omat kudokset pysyvästi ja tyrän uusiutuminen on harvinaista. Ongelmia voivat tuottaa leikkaukset, jotka tehdään uusiutuneen nivustyrän sekä ison, kivespussiin työntyneen, tyrän takia. Molemminpuoliset tyrät voidaan helposti korjata samanaikaisesti tähystysleikkauksella. Iho haavan vierestä voi olla jonkin aikaa tunnoton ja nivusseutu turvoksissa kolmisen viikkoa.

Iäkkäillä miehillä voi heti leikkauksen jälkeen esiintyä vaikeuksia virtsaamisen kanssa suurentuneen eturauhasen vuoksi. Tähän auttaa virtsarakon tyhjentäminen katetrilla.

Keinomateriaali on nailonkudosta, jota elimistö ei hyli eikä sitä tunne. Verkon kiinnityksessä käytetyt titaniumruuvit eivät aiheuta ongelmia metallinilmaisimissa tai sydämentahdistimissa. Tähystysleikkausta ei voi suorittaa potilaalle, jota ei muun sairauden vuoksi voi nukuttaa. Tällöin leikkaus voidaan tehdä avoleikkauksena joko selkä- tai paikallispuudutuksessa.

Leikkaavat lääkärit:

Kirurgian dosentti Mikael Victorzon
Kirurgian professori Tom Schröder